De ce sapun natural?

Sapun?! Bunica mea facea sapun. Acest lucru nu se poate uita! Resturi de grasimi de la gatit, untura de porc sau alte animale si alte parti corporale ale bietelor animale erau fierte in mijlocul curtii intr-o oala mare impreuna cu apa si cu soda. Totul era invaluit in "miresme" de neuitat dar de care nu-mi amintesc cu placere. Nu mi-am imaginat vreodata ca voi face sapun...

De ce m-am apucat sa fac sapun va spuneam mai demult ...iata ca in curand va fi un an de atunci. Mai pastrez inca o bucata din primul meu sapun pe care ocazional il privesc cu drag. Nu se mai simt uleiurile esentiale dar in rest este intact, fara urme de rancezire, norocul incepatorului :).
Daca la inceput a fost curiozitate si o necesitate, acum este un hobby, o minuata relaxare dupa o zi solicitanta. Deh...doi copii mici...nu dau detalii. :)

De ce mai fac sapun? Pentru ca nu concep sa folosesc un alt sapun decat cel natural. La spalatul vaselor, hainelor, igiena pielii, parului pentru intreaga familie. 

Avem nevoie  de sapun? Da!! Ca si de mancare! Ce mancam: alimente "imbogatite" cu substante produse in laborator, conservanti, potentatori de gust, coloranti si alte rezultate ale "progresului" industriei chimice? Sau alimente cat mai naturale, mai compatibile cu organismul nostru, alimente care hranesc, care vindeca? E alegerea fiecaruia.

Pielea e vie, se hraneste. Aproximativ 60% din substantele care intra in contact cu pielea sunt absorbite in organism. 
Cu ce putem hrani pielea: cu sapunuri ieftine, din grasimi animale, derivati petrolieri, unele in totalitate sintetice, continand spumanti, conservanti, coloranti si parfumuri care agreseaza pielea, afectand echilibrul natural al acesteia?

Mda, si au m-am spalat ani de zile cu ce era la indemana. Rezultatul? Pielea mainilor mele este foarte sensibila, iarna fac alergie la frig, aproape pana imi curge sangele...Deh, altii nu-s sensibili........acum...dar pic cu pic si uite asa apar alergii, boli de piele, etc.   

Sau hranim pielea cu substante naturale, substante care protejeaza pielea, o hranesc, o vindeca. E alegerea fiecaruia.
Eu nu stiu sa traiesc fara sapun. Pe mana ma spal de cel putin 10 ori pe zi, pe corp o data, pe par o data la mai multe zile....deci de cel putin 3600 ori pe an. E mult, e putin? Va spuneam: pielea absoarbe. Apa, aer si toate substantele cu care intra in contact. Pentru a putea respira pielea trebuie sa fie curata. Senzatia de curatenie pe care o am acum de cand folosesc sapunurile naturale nu am avut-o niciodata. Am folosit si eu, ca tot omul, dusgel parfumat si atat. Nu stiam sau poate nu ma interesa ca sapunurile lichide sunt de fapt un cocktail de spumanti, conservanti si parfumanti sintetici. Mda, acelasi spumant care se foloseste in detergentul pentru masini se foloseste in toate sapunurile lichide, dusgeluri si sampoanele care umplu rafturile supermarketurilor. 
Din pacate o marca renumita de sapun hidratant din comert contine aliminiu. Nu credeti? Cititi eticheta! Aluminiul are proprietatea de a absoarbe apa dar pielea absoarbe aluminiul. Asa avem in piele aluminiu imbibat cu apa. Senzatie de hidratare doar.....e sanatos aliminiul?!
"Nascut pentru cumparaturi!" este un slogan pe care l-am vazut intr-un mol si care m-a indignat foarte tare. Ei bine asta suntem ....piata de desfacere, consumatori! Nu conteaza sanatatea, nu conteaza consecintele! Pe mine m-au pierdut ca si cumparator. 
Fiecare are puterea de a alege!
Eu am ales sapunul natural, facut prin saponificare la rece, din uleiuri si unturi vegetale care nu doar curata in mod armonios dar si hranesc si ajuta pielea si organismul. Laptele de capra, soia, argile, plante medicinale, zat de cafea, uleiurile esentiale - toate personalizeaza aceste sapunuri dandu-le calitati benefice, calitati multiple.

Armonia! Este cuvantul care caracterizeaza aceste sapunuri, armonia sa fie in interiorul nostru si in jurul nostru!

7 comentarii:

  1. imi place ca punctezi realitatea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru sapunurile tale si articolele pe care le scrii.
    Zilele acestea vreu sa fac si eu primul meu sapun si mi-e tare groaza. Nici nu stiu cu ce reteta sa incep :-S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Nail! Succes si indiferent cu ce reteta incepi cheia succesului este sa cantaresti bine ingredientele.

      Ștergere
  3. foarte adevarat cu alumina, este un oxid de aluminiu si l-am citit pe eticheta unui producator de sapun si cosmetice de renume,am ramas masca.......shut down la sapunurile din comert

    RăspundețiȘtergere
  4. Preturile sapunurilor unde sunt afisate ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Va rog sa ma contactati pe email chirau_liza@yahoo.com si va pot oferi detaliile dorite. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...