miercuri, 26 decembrie 2012

Pasta de dinti naturala facuta acasa

Despre florul din pasta de dinti parerile sunt impartite. Stomatologii il recomanda insa multe articole sustin ca florul este toxic pentru creier, favorizeaza ingalbenirea dintilor si dezvolta cariile, ca de fapt este inca un mit ca si cel cu vaccinurile creat cu un alt scop decat sanatatea omului.
Nu mi-am propus sa tin parte vreunei pareri ci doar sa renunt pe cat posibil sa mai folosesc produse cosmetice din comert.
Asa a aparut nevoia unei paste de dinti naturale facuta din ingrediente accesibile.

Contine:
80 gr argila alba ( caolin )
25 gr carbonat de calciu ( se gaseste la farmacie )
25 gr bicarbonat de sodiu
25 gr sare de mare neiodata fina
5 gr ulei de cocos ( se poate inlocui cu alt ulei  greu perisabil ) 
18 gr glicerina ( se gaseste la farmacie - are rol de a lega compozitia ) 
7 picaturi ulei esential menta
7 picaturi ulei esential salvie
pulbere de macese si spirulina ( optional )
apa ( cat cuprinde )


Desingur, cantitatile sunt orientative iar reteta se poate poate foarte usor personaliza si adapta necesitatilor fiecaruia.
Pasta mea nu e spumanta dar e usor abraziva si dezinfectanta si inlocuieste cu succes pastele naturale pe care le-am gasit in comert.

Daca ai incercat aceasta reteta sau ai incercat alte variante naturale de a-ti curata dantura da-mi de stire.

23 de comentarii:

  1. :) Felicitari ! Aduci noutati de cea mai buna calitate! Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari ! Eu n-am facut inca o pasta de dinti dar, am renuntat de vreo 6 luni la pasta din comert ca mai tot timpul mi se inflamau gingiile. Ma spal cu putina sare de mare si din cind in cind cu bicarbonat de sodiu, zilnic imi clatesc gura dimineata si seara cu bitter diluat in apa calda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Geta pentru vizita! Si eu am folosit doar sare dar trebuie sa ma gandesc si la ceilalti membrii ai familiei. In ce proportii diluezi bitterul? Tu ce speli copiii pe dinti?

      Ștergere
    2. Pun 1 lingurita (nu plina ochi) de bitter intr-o cana apoi torn de la chiuveta apa calda cit un sfert de cana. Copiii mei sunt majori, se spala cu ce vor ei, daca ai tai sunt minori e tare bine ca-i obisnuiesti de mici cu produse naturale.

      Ștergere
  3. Abia aștept să încerc și eu rețeta ta de pastă de dinți, Liza, mă bucur că am găsit blogul tău! Spor la cosmeticale, și săpunurile arată delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Iulia, si eu am gasit lucruri frumoase pe blogul tau. La reteta de pasta vreau sa mai lucrez, nu are un gust prea atracti...dar am gasit si in comert pasta de dinti cu gust neplacut. Spor si tie si succes!

      Ștergere
  4. Felicitari pentru produse si pentru informatiile postate!
    Nu am gasit pe site adresa ta de mail, imi poti trimite tu un semn? Te rog :)
    Adresa mea o gasesti usor, multumesc anticipat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte fain rezultatul.
    Atentie insa la abrazivitatea pastei, pentru ca dintii spalati prea des cu o pasta abraziva pot avea de suferit din cauza deteriorarii smaltului.

    Acesta este un blog cu multe informatii utile. Astept in continuare si alte articole. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Khaarsha, am mai citit si eu aceste informatii ..... insa eu am un exemplu viu - un domn la 60 ani care s-a spalat toata viata doar cu sare dura si are o dantura foarte buna. Tu cu ce te speli pe dinti?

      Ștergere
  6. de citeva zile folosesc aceasta pasta de dinti,imi place efectul!doritorii mai pot adauga elemente noi ,dupa preferinte

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumim si noi.Iata ca Dumnezeu ne da inspiratie, in timpuri de criza.
    Inca un motiv ca sa vedem cat ne poarta de grija...Domnul sa te binecuvanteze!
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut pasta de dinti ca in reteta si este super. Multumiim foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  9. folosesc aceasta pasta din luna ianuarie si sunt foarte multumita!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari Liza!
    Si eu folosesc de pe la jumatatea anului trecut pasta de dinti facuta in casa. La prima 'pasta' am pus ulei de cocos, argila, sare de mare neiodata, xylitol,bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale de menta si salvie.
    Xylitolul este bun pentru prevenirea cariilor. Acum nu mai pun ulei de cocos ci numai prafurile rasnite putin , pentru ca xylitolul are granulele mari, peste care pun cateva picaturi de uleiuri esentiale.
    Fara uleiuri esentiale este ciudata, se simte bicabonatul.
    Am citit ca se pot folosi si pudre de menta, cimbru, stevie dulce sau alte plante.
    Dupa ce m-am obisnuit cu pudrele nu mai pot folosi pasta de tinti la tub.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doina, si eu mi-am cumparat xylitol si intentionez sa fac in curand o noua pasta. Multumesc pentru ca mi-ai impartasit experienta ta si ma bucur ca ai nenuntat la pestele de dinti comerciale.

      Ștergere
  11. Este mai buna argila dl Bocan sau argila alba Mayam?Vreau sa stiu si care este neprelucrata, uscata la soare, pentru ca eu mananc raw si conteaza pentru mine.Va multumesc frumos.Si mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu! Dupa parerea mea argila Bocan este mai bogata in minerale decat cea alba. Pe cutia argilei Bocan nu scrie ca este prelucrata dar nici ca este uscata la soare. Argila alba oferita de site-ul Elemental.ro este uscata la soare. Tu alegi ce consideri ca e mai potrivit pentru tine. Felicitari pentru alimentatia aleasa si mult succes!

      Ștergere
  12. astazi mi-am facut aceasta reteta pentru a doua oara,doar ca am adaugat "xantham gum" intre 1,5 - 2 grame si acest ingredient a facut sa arate ca o pasta de dinti normala.acest ingredient l-am vazut si pe alta pasta de dinti sau produse dar m-am documentat despre ce este el doar cand mi-am preparat prima paine fara gluten si grau.Aluatul nu mi-a crescut deloc de la drojdie si am inceput sa caut retete pe youtube.Vedeti si voi despre ce este vorba pe wikipedia.L-am gasit de cumparat prin comanda la un magazin in Irlanda la 15 euro pentru un kilogram.Nu stiu unde se gaseste in Romania.Pe parcurs vreau sa mai adaug si alte ingrediente.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc din suflet pentru reteta! Am facut azi, pentru a doua oara, aceasta pasta de dinti, cu mici modificari. Eu si sotul meu suntem foarte incantati de rezultat, insa baiatul nostru de 2 ani jumatate, protesteaza, refuzand categoric sa se spele cu ea. Am facut pentru el si o combinatie de bicarbonat cu ulei de cocos, dar tot nu i-a placut. Aveti cumva vreo sugestie in aceasta privinta?! V-as fi tare recunoascatoare...

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc din suflet pentru reteta! Am facut azi, pentru a doua oara, aceasta pasta de dinti, cu mici modificari. Eu si sotul meu suntem foarte incantati de rezultat, insa baiatul nostru de 2 ani jumatate, protesteaza, refuzand categoric sa se spele cu ea. Am facut pentru el si o combinatie de bicarbonat cu ulei de cocos, dar tot nu i-a placut. Aveti cumva vreo sugestie in aceasta privinta?! V-as fi tare recunoascatoare...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...