joi, 9 august 2012

Sapun lichid natural

Realizarea sapunului lichid este mult mai complicata decat la sapunul realizat prin metoda "la rece". Spre deosebire de sapunul solid care poate fi refacut, la sapunul lichid, orice greseala poate da nastere unui sapun tulbure sau imposibil de utilizat. Dupa ce am reusit sa-mi procur ingredientul esential  in realizarea sapunului lichid (hidroxidul de potasiu)  m-am apucat de treaba.
Pana la un punct realizarea lui seamana cu sapunul "la rece", insa dupa faza de "trace" intra in actiune oala electrica ( crock pot ) in care s-a tot copt vreo 4 ore pana devenit o masa transparenta de consistenta vaselinei.
Urmeaza faza de diluare care este foarte anevoioasa si care trebuie facuta treptat pentru pentru a nu subtia prea tare sapunul lichid. La final, deoarece am folosit un exces de soda de 13 %  ( hidroxidul de potasiu exista in stare naturala intr-o puritate de maxim 90%; pentru a realiza un sapun lichid transparent este necesara saponificarea intregii cantitati de ulei folosit, motiv pentru care se foloseste un usor exces de soda ) a urmat faza de neutralizare a eventualei sode ramase nesaponificate cu o solutie de borax sau adic citric.
Iata si ingredientele care au stat la baza sapunului lichid din poza lipsind hidroxidul de potasiu alaturi de produsul final. Sapunul meu lichid este inchis la culoare datorita faptului ca am folosit la diluarea acestuia ceai concentrat de pelin.


Cu ajutorul unei doamne care lucreaza la un laborator si care mi l-a testat la un aparat de masurat PH-ul am aflat ca sapunul meu lichid are un PH de 9,3. Eu ma declar multumita mai ales ca o picatura de sapun face asa multa spuma, spala foarte bine si nu usuca pielea.

5 comentarii:

  1. Buna. As vrea sa incerc si eu sa fac in casa un sapun lichid, pe care sa il pot folosi si ca sampon, in care sa-mi pun eu aromele si extractele.
    Inainte sa ma apuc de incercat si de stricat:)te rog mult, spune-mi cand se pun uleiurile esentiale si extractele- in timp ce fierbe sau inainte de turnare in recipient?
    Am primit cadou de la un prieten un sap lichid facut de el, in casa, dar nearomat si cand i-am pus eu cateva picaturi de ulei esential, s-a tulburat si si-a pierdut transparenta.
    Astept sfaturile tale, inainte sa ma apuc de incercari.
    Multumesc mult!
    Corina

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Corina! Uleiul esential a fost ingredientul pe care l-am pus in recipient dupa ce am turnat sapunul lichid. Am pus doar cateva picaturi. Sapunul lichid isi poate pierde foarte usor transparenta daca punem in el alte uleiuri sau prea mult ulei esential. Poate uleiul tau esential nu a fost de calitate sau ai folosit prea mult. Oricum faptul ca e tulbure nu-i afecteaza din calitatile decat doar estetic. Succes si astept impresii dupa ce il faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am linistit. Multam fain. Te anunt dupa ce fac "minunatia", sper sa-mi iasa:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    daca ati folosit un exces de soda atat de mare pe care l-ati neutralizat dealtfel, sapunul nu usuca pielea? Cu ce sau cum se realizeaza super-fat la sapunul lichid?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sapunul nu usuca pielea. Daca se pune exces de ulei sapunul lichid nu mai este transparent. Am incercat si varianta cu ulei de ricin pus la final. Sapunul lichid devine tulbure, culoarea laptelui, e ok si asa.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...